Metso soi netissä – kamerat myös pesälle
Keski-Suomessa toteutetaan tänä keväänä ainutlaatuinen hanke, jossa metson soidinta ja pesintää seurataan reaaliajassa internetin kautta.
Keski-Suomen Metsoparlamentti yhteistyökumppaneineen järjestää kaikille halukkaille mahdollisuuden päästä seuraamaan, mitä metson soitimella ja pesällä tapahtuu.
Keski-Suomessa metson soidin alkaa maalis-huhtikuussa. Silloin ensimmäiset metsokukot laskeutuvat hangelle ja ryhtyvät ”vetämään siipeä”, eli kävelemään pyrstö levitettynä ja siivet riippuen. Metson soidinääni on näppäilysarja, joka päättyy kiihkeään hiontaan.
Soidin huipentuu Vapun tienoilla, jolloin soitimen vahvin valtakukko parittelee useamman naarasmetson eli koppelon kanssa. Urosmetsoja keskisuomalaisilla soitimilla on vaihtelevasti, muutamasta yli kymmeneen.
Maastoon asennetut kamerat seuraavat soidinta siihen saakka, kunnes naarasmetsot ryhtyvät pesimään. Kun koppelon pesä löydetään, kamerat siirretään pesän lähelle ja tapahtumia välitetään katsojille poikasten kuoriutumiseen saakka.
Metsot soivat yhä nuoremmissa metsissä, jopa ensiharventamattomissa tiheiköissä. Metso ei ole pelkkä vanhojen metsien laji, tutkija Pentti Valkeajärvi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta vakuuttaa. Kuvauskohteeksi valittu soidin on äskettäin harvennetussa männikössä.
Kuvaa maastosta välittää Vaajakoskelainen KSH-Valvonta Oy kolmen kameran kautta.
”Hankkeen tekevät haasteelliseksi luonnonolot, sähkövirta laitteisiin on tuotettava aggregaatilla”, toimitusjohtaja Kalevi Koski sanoo.
Säätiedot soidin- ja pesäpaikalta sponsoroi jyväskyläläinen Ilkka Lilja Oy kannettavan sääaseman avulla. ”Saamme täsmätietoa soitimen ja pesimäpaikan säästä ympäri vuorokauden, langattomasti”, markkinointijohtaja Anssi Lilja lupaa.
1960-luvulta maakunnan metsot ovat vähentyneet muun Suomen tavoin, mutta nykyisin Keski-Suomen metsokanta on Suomen tihein, Metsoparlamentin hankevastaava Olli Kursula sanoo. Viime kesän laskentojen mukaan Keski-Suomessa oli noin 5 metsoa neliökilometrillä.
Metson soidinta ja pesintää voi seurata netissä osoitteissa www.metsoparlamentti.fi ja www.maaseuduntulevaisuus.fi
Lisätietoja:
Olli Kursula 0400 243 414, olli.kursula(a)riista.fi
Pentti Valkeajärvi 040 755 6671, pentti.valkeajarvi(a)rktl.fi
Kalevi Koski 0400 477 336, kalevi.koski(a)ksh-valvonta.fi
Anssi Lilja 040 560 7570, anssi.lilja(a)iloy.fi